TOIMITUS:
Päätoimittaja Tea Itkonen
Vaskenvalajankatu 33
06100 Porvoo
puh. 050 440 6109
toimitus@jaakkimansanomat.net

TILAUKSET:
Kotimaahan
kesto 28€, vuosi 33€
ulkomaille
kesto 33€, vuosi 38€
irtonumero 5€
lahjatilaukset 26€ kotimaahan
hinnat sisältävät alv 10%

toimitus@jaakkimansanomat.net
tai 050 440 6109

ILMESTYMINEN 2013:
No
Aineistopvä
Ilm.pvä
1/13
18.1.
8.2.
2/13
18.3.
8.4.
3/13
18.5.
8.6.
4/13
18.7.
8.8.
5/13
18.9.
8.10.
6/13
18.11.
8.12.

ILMOITUSHINNAT:
Kotimaahan
1.00 €/pmm (sis. alv)

MEDIAKORTTI >>

AINEISTON POSTITUS:
toimitus@jaakkimansanomat.net

Postiosoite ilman postimerkkiä
(Lehti maksaa postimaksun):

Jaakkiman Sanomat
OMAVASTAUS
Tunnus 5000043
01003 VASTAUSLÄHETYS

JULKAISIJA JA KUSTANTAJA:
Jaakkiman Seudun
Perinneyhdistys ry.
Aino-Maija Alkula, pj.
puh. 040 820 3289
ISSN 0786-4949


Voit tilata lehden joko kesto- tai vuositilauksena, mutta myös yksittäisen irtonumeron, jos kiinnostut jostakin erityisestä artikkelista.

Artikkelit ovat lyhennettyjä sekä etusivulla että nettilehdessä
(JS makupaloja). Artikkelit ovat julkaistu kokonaisuudessan vain sanomalehdessä.

Sanomalehdessä painettujen artikkelien otsikot ja kirjoittajat löydät nettilehdistä:

JS 2012/2 makupaloja
JS 2012/3 makupaloja
JS 2012/4 makupaloja
JS 2012/5 makupaloja
JS 2012/6 makupaloja
JS 2013/1 makupaloja


Vuoden 2014 kalenteri on ilmestynyt. Kalenterin teema on työn kuvat. Valokuvat Jaakkimasta, Lahdnepohjasta ja Lumivaarasta ovat Jaakkiman Sanomain ja Etelä-Suomen Lumivaaralaiset ry:n kuva-arkistoista. Kansikuvassa pidetään kahvitaukoa Härkösen pellolla Ihalassa. Kalenterissa on juhla- ja nimipäivät. Sitä voi tilata lehden toimituksesta. Hinta 15 € sisältää postituskulut.


Vuoden 2013 kalentereita on vielä muutama keräilykappale saatavilla, hinta 8 € sisältää postituskulut.

Lumivaaralaisia oli PUTIKON junaonnettomuudessa 18.3.1940 - tietoja tarvitaan.

Allekirjoittanut kerää tietoja Putikon junaonnettomuudesta 18.3.1940. Tarkoitus on tehdä pieni kirjanen, jossa on aikalaisten kertomia tarinoita tästä tapahtumasta. Kirjan kustantaa Etelä-Suomen Lumivaaralaiset ry. Juuri lumivaaralaisia lapsia menehtyi turmassa. Pari hyvää vinkkiä on jo saatu, mutta lisää tarvitaan.

Samoin jos joltain lukijoista löytyy jatkosodan aikaisia kirjeitä kotoa rintamalle tai sieltä kotiin, otamme niitä julkaistaviksi lehdessämme.

Tiedot voi lähettää allekirjoittaneelle sähköpostissa tai sen liitteenä. Myös suoraan postitse voi tietoja lähettää. Ne palautetaan lähettäjälle heti paluupostissa. Muistakaa mainita lähettäjän postiosoite.

Aarno Kaartinen,
Myllytie 10A1,
04410 Järvenpää.
Puh. 040-5304817.
Sähköposti: aarno.kaartinen @ kolumbus.fi

Katso muut Numerot: 2/2011 - 3/2011 - 4/2011 - 5/2011- 6/2011 - 1/2012 - 2/2012

Nro 2 / 2011
Virpasunnuntai!


Kevääntulo oli jo pitkällä. Oli lauantaiaamu. Maria-mummo varmisti vielä ennenkuin lähdin kouluun, että “Palattuasi kotiin tehdään iltapäivällä Aili-siskosi kanssa virpavitsat. Huomenna on palmusunnuntai ja teillä lapsilla on tärkeä tehtävä hoidettavana”. Tulin koulusta puoli kahden maissa, söin ja sitten aloitettiin vitsojen rakentaminen. Hanna-äiti oli ostanut edellisen päivän kauppareissullaan erivärisiä kreppipapereita. Niistä leikattiin ja venyteltiin kauniita kukkia pajunoksiin kiinnitettäviksi. Pajut olimme käyneet yhdessä Antti-ukon kanssa valitsemassa radan varren pusikosta. Oksissa oli komeita, valkoisia ja pehmeitä pajunkissoja . Iltapäivämme kului rattoisasti. Olipa pientä kilpailua siitä, kenen tekemä virpavitsa oli näyttävin. Sunnuntaiaamuna ”virpasuntaina” virvottiin ensiksi kotiväki ja sitten kipaistiin pellon poikki naapuriin. Repojen perhe oli lähinaapurimme. Tuossa yhdeksän tienoissa alkoi Maria-mummo kurkkia ikkunasta kylälle päin. ”Tullooks ne tänä vuonna ensikää”? Tulivathan ne Heikkilän lapset Meerin johdolla sukset suihkien. En muista ainoatakaan virpasuntaita ilman tätä seremoniaa. Pääsiäissunnuntaina sitten virpojat hakivat palkkansa. Mitä milloinkin. Tavallisin palkka oli omena, karamellejä ja joku leivonnainen. Taisipa virpojien mukaan mennä terveisenä Marian leipoma lämpimäinen.
Viimeksi olen opettanut joitakin vuosia sitten virpavitsojen tekoa tyttären tyttärelle Sallalle.

Reino HalonenNYT MUISTELEMAAN

Naisten työ kotirintamalla ja asutustiloilla

Tuntematon emäntä -elokuvan innoittamina pyydämme nyt lehden lukijoita, karjalaisia kotirintamanaisia muistelemaan sota- ja asutusaikaa. Naiset saivat pärjätä monenlaisissa oloissa, erityisesti 70 vuotta sitten vuonna 1941 elettiin monessa perheessä muuttojen aikaa. Jotkut muuttivat keväällä tilapäisasumuksesta pika-asutustilalle ja osa oli jo syksyllä muuttamassa takaisin Karjalaan. Kirjoitukset voivat olla omia muistelmia tai tyttärien tai poikien muistelmia äideistään ja kotielämästä vaativissa olosuhteissa.


1. Pika-asutustilalla
2. Paluu kotiin Karjalaan
3. Toinen evakkoaika
4. Asutustilalla


Naisia ja nuoria heinätöissä jatkosodan aikana
Lumivaaran saaristokylässä. (Etelä-Suomen Lu-
mivaaralaiset ry kuva-arkisto.)

Kertokaa arkipäivästä, miten selvittiin ja keitä oli työtä tekemässä? Oliko perhekunnassa useampi sukupolvi? Millainen oli työnjako oman talon töissä ja ehdittiinkö lisäksi osallistua talkoisiin? Oliko karjaa ja milloin sitä pystyttiin hankkimaan lisää?
Missä lapset saattoivat aloittaa koulunsa ja kuinka he koulutien selvittivät usein kylän laitamilla sijaitsevilta tiloilta? Milloin tuli tunne, että kyllä tässä selvitään?
Kuinka pidettiin yhteyttä sukulaisiin ja entisiin naapureihin? Miten ja mitä juhlahetkiä vietettiin?
Miten tutustuttiin uuden paikkakunnan asukkaisiin ja naisväkeen? Millaisia törmäyksiä tai sattumuksia eri murre ja tavat aiheuttivat kanssakäymisessä? Mitkä paikkakunnan tavat tuntuivat erikoisilta? Mitä karjalaisia tapoja pidettiin uudella paikkakunnalla vieraina? Kertokaa suruista ja iloista, myös kommelluksista.

Julkaisemme muistelmia ja kirjoituksianne lehdessä. Kirjoitukset osoitetaan toimitukseen. Kirjelähetyksen voi lähettää ilman postimerkkiä vastaustunnuksella. Valokuvat palautetaan, joten muistattehan laittaa yhteystietonne. Lisätietoja toimituksesta, puh. 050 440 6109. TARKEMMIN makupaloissa JS 2011/2 tai sanomalehdessä.KOKOUSUUTISIA

LUMISÄÄTIÖN VUOSIKOKOUS 2011

Lumisäätiö on mukana omistajana ja toimijana Peräseinäjoen Kulttuuritalolla. Säätiö on yksi seitsemästä osakkaasta, jotka omistavat Kulttuuritalon. Lumisäätiön tarkoituksena on omalta osaltaan pitää yllä karjalaista näyttelytoimintaa, lähinnä Lumivaaran osalta yhdessä Etelä-Suomen Lumivaaralaisten kanssa.
Osuuskunnan toimitusjohtaja Tellervo Lahti kertoi kiinteistöstä ja esitteli vaiheita, jotka olivat johtaneet tilanteeseen, jossa nyt olemme. Myöskin rahoituksesta sekä suunnitellusta toiminnasta.
Kokouksen alussa rahastonhoitaja ja puheenjohtaja kertoivat mielenkiintoisesta tapahtumasta: 80-luvun puolenvälin paikkeilla Säätiö oli avustanut erästä henkilöä rahasummalla. Säätiön tilille oli nyt hiljakkoin palautettu saman henkilön toimesta ko. avustus, lisättynä huomattavalla korkosummalla. Olimme kiitollisen yllättyneitä asiasta. Toivotamme tälle avustetulle jatkossakin kaikkea hyvää elämässään tästäkin eteenpäin.
Itse vuosikokous sujui sääntöjen määräämässä tiukassa järjestyksessä, tiukan budjetin viitoittamaa tietä. Henkilövalinnoissa ei tapahtunut muutoksia.

Hallitus 2011:
Varsinaiset jäsenet: Puheenjohtaja/sihteerinä jatkaa edelleen Kari Rapo. Varapuheenjohtajana Kaija Hietakangas, jäseninä Timo Kosonen, Sirpa Kuismin, Leo Malinen ja Pekka Sihvonen. Varajäsenet: Sirpa Suomalainen ja Lauri Oinonen
Rahastonhoitaja Jukka Kirmanen, tilintarkastajat Anja Kuismin ja Inkeri Kuismin, varalla Eero Veikkolainen ja Pertti Kuismin. (Leo Malinen)VUOSIKOKOUS KARJALATALOLLA
19.3.2011

Etelä-Suomen Lumivaaralaiset ry

Kokouksen puheenjohtajana toimi Aarno Kaartinen, sihteerinä Raija Pitkänen, pöytäkirjan tarkastajina Aune Kaartinen ja Kerttu Kilpiö.
Erityisesti seuran tulevaisuus on kiinnostavaa. Kuulumme nyt Peräseinäjoen Kulttuuritalon osuuskuntaan yhtenä osakkaana, ja ESL:n puheenjohtaja on myös sen hallituksen jäsen. Osuuskunta on ostanut entisen osuuskaupan kiinteistön ja sitä remontoidaan ja muutellaan tarpeen mukaan.
Etelä-Suomen Lumivaaralaiset ry on saanut entisen osuuskaupan päähallista omaan museoonsa tilat. Leo Malinen tulee hoitamaan museotamme.
Etelä-Suomen Lumivaaralaiset ry:n perustajan Pekka Härkösen muistelmateos on painossa ja julkaistaan 21.5.2011 Karjalatalon juhlasalissa koko valtakuntaa käsittävässä Lumivaara juhlassa. Juhlat ovat samalla seuran 40-vuotisjuhlat.
Suuri Lumivaaran kuva-arkisto on suunniteltu siirrettäväksi kyläkunnittain kuvakirjoiksi. Pilottihankkeeksi otetaan joku suuremmista kylistä. Siirto kuvakirjoiksi takaa kuvien paremman säilyvyyden jälkipolville.
Etelä-Suomen Lumivaaralaisten puheenjohtajana jatkaa yhden vuoden pestillä Aarno Kaartinen ja niin ikään varapuheenjohtaja Aila Heinonen jatkaa toimessaan. Johtokunnan muiksi jäseniksi valittiin Harry Jääskeläinen, Anja Seppä, Raija Pitkänen, Aarne Nukarinen ja Ilmari Kuismanen sekä Tomi Rapo.
Seuran toiminta todettiin erittäin vireäksi, jota todistavat edellä mainitut erilaiset hankkeet. Jäsenmäärä on säilynyt edelleen liki kahtena satana. Kokousväki toivoo koko Suomesta runsasta osanottoa Lumivaara juhliin. (Aarno Kaartinen)KEVÄISELLÄ MIELELLÄ
KARJATALOLLA 20.3.2011

Suur-Jaakkimalaisten kevätkokous

Takatalvi ei jäähdyttänyt seuran jäsenten jälleennäkemisen iloa. Karjalatalolla juttu porisi kahvikupposten ääressä 28 hengen voimin kunnes oli aika aloittaa kokous. Pääsky ry:n puheenjohtajan Anja Lehtisen johdolla käsiteltiin vuoden 2010 tilinpäätös ja myönnettiin vastuuvapaus edellisen vuoden hallitukselle.
Kokouksen jälkeen Anja Lehtinen kertoi Pääsky ry:n Jollaksen kesäkodin kuulumisia. Kevätkarkeloilla kootaan varoja esiintymislavan rakentamista varten. Mikon markkinoiden toivotaan syksyllä kokovan yhteen seuroja. Kesäkoti sopii hyvin seurojen kokoustiloiksi ja sinne voi tehdä päiväretkiä tai yöpyäkin siellä.
Suur-Jaakkimalaiset osallistuivat kesäkodin kunnostamiseen lahjoittamalla Pääskylle uuden uutukaiset petivaatteet. Kesäkodilla on mahdollisuus yöpyä rantasaunalla tai päätalolla korvausta vastaan.
Riitta Reuhkalalla oli kokousväelle terveiset Pitäjäyhdistysten Liitolta, joka järjestää vuoden mittaan useita kiinnostavia tilaisuuksia. Reuhkala on seuran edustajana liiton hallituksessa kaudella 2009-2011. Lisätietoja liiton toiminnasta saa sen kotisivuilta.
Lopuksi vastaava toimittaja Tea Itkonen kertoi kokousväelle ajatuksiaan lehden kehittämisestä. Punotaan kiinnostavalla tavalla yhteen toissapäivää, eilistä ja tätä päivää. Lehtitimissä ovat mukana Aarno Kaartinen ja Leo Malinen ja lukijat kirjoituksineen. Lehti tulee pulskistumaan huomattavasti jo tänä vuonna. (ti)JAAKKIMALAISTEN SEURA RY

Kevätkokous, keittoa ja korvapuusteja

Parikymmentä Pohjanmaalla asustavaa jaakkimalaista kerääntyi Seinäjoen seurakunnan Kultavuoren toimipisteeseen lauantaina 26.3.2011 nauttimaan hyvästä seurasta ja maittavasta ruuasta sekä pitämään Jaakkimalaisten seura ry:n kevätkokousta.
Yhdessäolo aloitettiin puheenjohtaja Kari Jääskeläisen johdolla virrellä 581, Kiitos Jumalamme, kun annoit kauniin maan. Se sopi tunnelmaan hyvin, sillä kevätpäivä oli silmiä huikaisevan kirkas ja aurinkoinen.
Maittavan lohisoppa-aterian jälkeen harjoiteltiin uutta, kaunista karjalaisaiheista, Juha Lanun säveltämää ja sanoittamaa laulua: ƒiti Karjala.
Varsinaisessa kevätkokouksessa puhetta johti Kari Jääskeläinen ja sihteerinä toimi seuran sihteeri Leena Vieri. Pöytäkirjantarkastajiksi valittiin Raimo Uimonen ja Sisko Renkola. Seuran sihteeri luki vuoden 2010 toimintakertomuksen, ja rahastonhoitaja Pauli Tolkki kertoi seuran taloudesta. Kevätkokouksen osanottajilla ei ollut vaikeutta vahvistaa tilinpäätöstä ja myöntää seuran hallitukselle ja toimihenkilöille vastuuvapautta.
Kahvikupin ja korvapuustien ääressä keskusteltiin vielä epävirallisesti mm. uusimmista kyläkirjahankkeista, Jaakkiman Sanomien kuulumisista ja Karjalaisista kesäjuhlista Turussa sekä Seinäjoen seurakunnan Soukanjoen toimipisteessä 27.8. pidettävästä perinteisestä kalasoppailtapäivästä. Seuran pitkäaikainen ex-puheenjohtaja Pentti Puputti muisteli evakkoon lähtöä 71 vuotta sitten, ja kertoili millaisia ajatuksia ja tunnelmia on tullut mieleen karjalainen kansan asuttaessa uusia kotiseutujaan. (Leena Vieri)HENGELLINEN ILTAPÄIVÄ KOUVOLASSA

Suur-Jaakkimalaisten hengellisessä iltapäivässä oli lämmin tunnelma. Karjalan Liiton Ekumeenisten hengellisten päivien yhteyteen järjestetty oma tilaisuus kokosi yleisön kiitollisuuden ja ylistyksen teemalla.
Diakoni, lähetystyöntekijä Tapani Malinen kosketteli puheessaan kiittämisen voimaa. Toisen puhujan, yrittäjä Arvo Fabritiuksen puheen teema oli kiusauksen voittaminen ja Jumalan puheen kuuleminen hiljentyessä.
Jaakkiman kristillisen kansanopiston opiskelija Säde Suutari virvoitti kuulijaa kevätpuron solinalla laulaessaan abiturientti Eveliina Hasun pianosäestyksellä.
Illalla kello 19 oli Kouvolan kirkossa Ekumeenisten päivien ohjelmassa jaakkimalaisen professorin Reijo Pajamon vetämä virsilauluilta. (ti)
Etusivu
Lehtiarkisto
Kaivaukset
Tilaajapalvelut
Juttuvinkit
Keskustelu
Karjalaisia tapahtumia
Matkoja
Perinneyhdistys
Kuvagalleria
Sukuja
Kyläkirjat
Vieraskirja

Jaakkiman Sanomat on nyt myös facebookissa :)
Tule tykkäämään!

www.karjalanliitto.fi
www.lahdenpohja.org
www.jaakkima.org
www.lumivaara.fi
www.luovutettukarjala.fiPääkirjoitus 12.12.2013

Rauhaa, vain rauhaa

Istun adventtikonsertissa ja annan sävelten ja joulun sanoman sanojen täyttää mieleni  se tuntuu hyvältä! Mietin kulunutta vuotta lehden ja karjalaisten asioitten parissa, se on ollut antoisa. Monia iloisia tapaamisia upeissa tilaisuuksissa Pohjanmaalla, Helsingissä ja Lahdenpohjassa. Olen onnellinen tässä työssäni.
Vuosi on ollut työntäyteinen. Pienenä kulttuurialan yrittäjänä olen mukana monenlaisissa töissä ja hankkeissa, osittain karjalaisissa, mutta myös muita tahoja palvellen. Tänä vuonna suurin työsarkani on ollut Oppolan kyläkirja, jonka puitteissa olen saanut kulkea melko tarkkaan yhden kylän polkuja ja vierailla monissa tuvissa. Kirja julkaistaan ensi keväänä.
Kuormitukseni on näkynyt myös lehdessä, sillä moni aineisto odottaa vielä julkaisuaan. Tulevana vuonna Karjalan Liiton teemana on karjalainen sanankäyttö. Siinä te lukijani olette kaikki asiantuntijoita. Kirjepostissa tai nauhoitteina saapuneet aineistonne, jotka odottavat pöydälläni koneelle kirjoittamista, ovat aarteita alkavana vuonna. Lisäksi pyydän muistelemaan mainioita puhujia omasta kotipiiristänne tai menneiltä ajoilta, kotona kuultuja sanontoja ja sutkauksia, katselemaan löytyykö teiltä laatikon pohjalta runoja tai muita kirjoituksia sekä haastattelemaan vanhempianne, joilla sana on hallussa.
Teemavuoteen liittyen pitäjälehdillä on laatukilpailu. Siinä arvioidaan lehden sisältöä ja ulkoasua. Teen parhaani molempien asioiden suhteen, mutta vain yhdessä pystymme paljoon. Hyvä yhteistyö jatkukoon myös seurojemme ja lehden kesken, samoin siellä Laatokan rannalla ystäviemme ja yhteistyökumppaniemme kanssa. Sankarihautausmaiden virallinen suojelu on nyt ajankohtaista. Pääseekö jo todella ensi kesänä Parikkalan kautta Laatokalle, se selvinnee seuraavaan lehteen mennessä, jossa kerrotaan tarkemmin myös tulevasta lukijamatkasta 5.-8.6. Haikeana olen kulkenut kanssanne myös suruissa, sillä moni lehden lukija on sulkenut silmänsä vuoden varrella. Heitä kaivataan ja muistellaan kodeissa joulun aikaan. Toivon rauhan täyttävän jokaisen sydämen ja suovan meille levollisen ja lämpimän joulunajan. Kiitän sydämestäni kuluneesta vuodesta.

Tea Itkonen
ystävällisesti palveluksessanne


Nyt sytytämme kynttilän!

ongelmatilanteissa: webmaster@jaakkimansanomat.net